Forma i zdrowie człowieka zależą od aktywności fizycznej, genetyki a przede wszystkim diety. Najnowsze badania wskazują, że to właśnie jedzenie jest kluczem do długowieczności oraz czynnikiem sprawczym naszego przyszłego zdrowia. Albo więc w porę zadbamy o to co jemy, albo też łyżką i widelcem sami wykopiemy własny grób. Jakie są więc zdrowe słodycze? Poznaj sposoby na desery bez cukru!
Cukier – cichy zabójca
Dawniej w sferze publicznej promowano spożycie cukru. W czasach poważnych problemów społeczeństwa z tytoniem czy alkoholem zdawało się, iż cukier to niewinna substancja, która nikomu nie robi krzywdy. Pogląd ten pokutuje do dziś o czym świadczą statystyki. Polacy spożywają rocznie około 13 kg cukru na osobę więcej niż w poprzednim dziesięcioleciu. Są to dane dramatyczne, duże spożycie cukru niesie bowiem za sobą fatalne konsekwencje dla zdrowia a nawet życia człowieka.
Zdrowe słodycze a cukier
W jaki sposób szkodzi cukier? Przede wszystkim nasila i wzmacnia otyłość – śmiertelną chorobę niszczącą sylwetkę i wewnętrzne zdrowie człowieka. Ponadto osoba otyła ma o wiele większe szanse na zapadnięcie w nowotwór czy przewlekłą chorobę serca. Wszyscy znamy też skutki działania cukru na zęby. Wywołując próchnicę, nadmiar cukru niszczy szkliwo naszych zębów i naraża na kosztowne zabiegi dentystyczne. Inną chorobą wywoływaną przez nadużycie cukru jest cukrzyca. Na całym świecie co kilkanaście sekund ktoś umiera na cukrzycę. Ponadto miliony osób cierpi na związane z cukrzycą powikłania sercowo-naczyniowe oraz choroby nerek uszkadzające też wzrok. Warto więc zadbać o swoje zdrowie i profilaktycznie odłożyć cukier. Nie musi to jednak równać się wyrzeczeniom i odrzuceniu wszystkich pyszności, których konsumpcja sprawia nam przyjemność. Należy po prostu wybrać nowe na rynku żywnościowym produkty – słodycze bez cukru.
Zobacz: https://www.likekonik.pl/szybki-porost-wlosow-jak-osiagnac-odpowiednie-efekty/.
Zdrowe słodycze
Obecnie producenci słodyczy dodają cukier niemal do wszystkiego. Znajdziemy tę substancję szczególnie w popularnych przekąskach, ciasteczkach oraz całej gamie innych słodyczy. Substancja ta nas po prostu uzależnia, sprawiając, iż pozbawieni słodkich produktów odczuwamy dyskomfort. Dodatkowo fakt, że cukier jest w jogurtach, napojach a nawet pieczywie sprawia, że niemal codziennie większość społeczeństwa przekracza jego dopuszczalną normę narażając się na ciężkie choroby. Istnieje jednak alternatywa, bowiem od niedawna popularyzuje się tak zwane zdrowe słodycze.
Rynek słodyczy bez cukru stale rozwija się i oferuje coraz większą liczbę zdrowych substytutów wyglądających i smakujących jak produkty cukrowe jednak bez zawartości szkodliwej toksyny. W tej grupie są też produkty odmian żywności powszechnie znanej, którą można z powodzeniem zastąpić niezdrowe słodkości. Wśród produktów określanych jako desery bez cukru znajdziemy: chałwy, kostki marcepanowe, czekolady pozbawione cukru całkowicie, ale też na przykład orzechy panierowane, paluszki, wafle czy dżemy. Jest to bogata lista dobrych i zdrowych zamienników, które można zakupić.
Zobacz: https://www.likekonik.pl/co-jesc-na-sniadanie-zdrowy-poradnik/.
Nie tylko nie szkodzić, czyli desery bez cukru
Jeśli jednak chcemy przynieść naszemu organizmowi podwójną korzyść należy dobierać przekąski, które oprócz tego, że nie zawierają cukru są jeszcze zdrowe i dostarczają organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. Nie jest to jednak proste. Bowiem, gdy wyeliminowany zostaje cukier, najczęściej zastępowany jest jakąś substancją chemiczną dającą słodki smak lub tylko poczucie słodyczy. Pożądaną właściwością jest jednak sytuacja gdy otrzymujemy produkt składający się z samych zdrowych i jak najmniej przetworzonych komponentów. Najczęściej zaś naturalne składniki obfitują w pewną dozę witamin i minerałów, która jest bardzo korzystna dla naszego organizmu. Na potrzeby tego artykułu przygotowano opis kilku produktów, które nie tylko skutecznie zastąpią te cukrowe, lecz przyczynią się znacznie do suplementacji organizmu w cenne składniki mineralne.
Słodycze bez cukru
Pierwszym z polecanych bez cukrowych słodyczy jest chałwa light. Nie zawiera ona cukru, a słodzona jest pochodzącymi z roślin słodzikami. Spożywając ją dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze, witaminę A, B1, B2, E oraz P i H. Wskazana chałwa dostarcza też łatwo przyswajalnego białka, składniki w niej zawarte poprawiają pamięć i stan skóry.
Kolejnym zdrowym produktem jest migdałowy marcepan bez cukru. Jest on pozbawiony cukrowej zaprawy, zamiast tego zawiera miazgę migdałową wzmacniającą wzrok i zawierającą witaminę E. Smak marcepanu pozostaje praktycznie bez zmian w stosunku do cukrowej wersji.
Zobacz: https://www.likekonik.pl/kolagen-naturalny-wlasciwosci-i-zastosowanie/.
Na koniec warto wspomnieć o absolutnym hicie – czekoladzie bez cukru. Jest ona o kilkanaście procent mniej kaloryczna od tradycyjnej czekolady w dodatku zawierając tylko naturalne słodziki np. erytrytol uzyskiwany z winogron. Czekolada bogata jest również w magnez, a jej walory smakowe nie ustępują cukrowemu wariantowi.