Aby zebrane grzyby, po ususzeniu miały odpowiednią jakość, należy je uprzednio odpowiednio oczyścić. Najlepszym sposobem będzie zalanie ich ciepłą wodą i wypłukanie w niej. Wszelkie inne zanieczyszczenia, które pozostaną na owocnikach musimy usunąć ręcznie.Jeśli już to zrobimy, należy zabrać się za sprawdzenie, czy w naszych grzybach nie mieszkają jakieś leśne stworzonka-nie chcemy przecież,żeby trafiły one razem z grzybami do naszych dań.
Sposobów na suszenie grzybów jest kilka. Jeden z bardziej popularnych, to suszenie grzybów w piekarniku. Uprzednio przygotowane owoce lasu, wkładamy do piekarnika nastawionego na 80-90 stopni.Ważne, aby pozostawić uchylone drzwiczki. Po paru godzinach będą one gotowe do zapakowania w szklane słoiki. W słoikach takich możemy je przechowywać wiele miesięcy. Jeśli nie chcemy z jakiś powodów korzystać z piekarnika, możemy przewlec przez nie nitkę lub nabić na wykałaczkę i pozostawić w przewiewnym miejscu. Po paru dniach powinny się nam ładnie zasuszyć. Najlepiej do suszenia nadają się prawdziwki i podgrzybki.
Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl