Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego ciasta z blachy i chciałbyś spróbować czegoś nowego, nasze babeczki czekoladowe z pewnością przypadną Ci do gustu! To sposób na szybki deser, który zawsze wychodzi idealnie. Wilgotne, mocno czekoladowe babeczki w stylu brownie są proste i bazują na łatwo dostępnych składnikach. Sprawdź, jak je przygotować!
Babeczki czekoladowe – składniki
Klasyczne babeczki to doskonały pomysł na imprezową przekąskę lub poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, gdyż realizacja całego przepisu wraz z upieczeniem ciasta potrwa ok. 30 minut. Oprócz kilku prostych składników będziesz potrzebował foremek na czekoladowe babeczki, miksera i piekarnika. Możesz go nastawić jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, dzięki czemu deser będzie gotowy błyskawicznie.
Składniki:
- 140 g masła,
- 280 g mąki tortowej,
- 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej E.Wedel,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 150 g cukru,
- 2 duże jaja,
- 150 ml mleka.
Przygotowanie – krok po kroku
Przepis możesz delikatnie zmodyfikować i zamiast gorzkiej czekolady użyć białej, mlecznej lub z dodatkami. Jak zrobić babeczki czekoladowe? W zasadzie przepis ogranicza się do połączenia wszystkich składników i wypieczenia ich w piekarniku nastawionym do 180 stopni. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!
- W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu roztrzep jajka i mleko, używając do tego miksera włączonego na średnie obroty.
- Tak przygotowaną masę wlej do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita konsystencja. Na koniec dodaj roztopione masło i posiekaną na drobne kawałki czekoladę.
- Ciasto wyłóż do foremek i wstaw do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni.
- Po 20 minutach wyjmij babeczki z piekarnika.
Poczekaj aż czekoladowe babeczki lekko ostygną, wyjmij je z foremek i podawaj. Smacznego!